Enter your search terms:
Top
 

Η Ομιλία της Προέδρου της Ε.Ο.Μο.Π κα. Ντόρα Πάλλη στο “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αθλητισμού»

Spread the love

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Ντόρα Πάλλη συμμετείχε καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις στην 1 η  συνδιάσκεψη για το “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αθλητισμού» στην Πάτρα. Μια εξαιρετική  πρωτοβουλία του Υπουργείου Αθλητισμού που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην ομιλία της, όπου ανέπτυξε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αθλήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας που για αιώνες χαρακτήριζε το Ολυμπιακό ιδεώδες, θεωρείται στις σύγχρονες κοινωνίες, ιδανικός τρόπος κοινωνικοποίησης και εξωτερίκευσης των νέων. Ο αθλητισμός  προσφέρει στους θεατές και τους αθλητές ποικίλα συναισθήματα, όπως χαρά, αγωνία, ενθουσιασμό,  αίσθηση συμμετοχής και ένταξης σε μία ομάδα. Δυστυχώς όμως οι οπαδικές συγκρούσεις αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα.Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νόμος για την οπαδική βία στην Βουλή. Την ίδια ώρα όλες και όλοι μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις προσωπικές μας ευθύνες ως παράγοντες του αθλητισμού. Οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να προωθούμε την αθλητική παιδεία και να κινούμαστε μακριά από κάθε παραβατικό συγχρωτισμό και φανατισμό. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το έργο της επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτεν της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, με σκοπό της διάδοση και προώθηση των αξιών και ιδεωδών που πρεσβεύει, βρίσκεται πάντα αρωγός στις αξίες του αθλητισμού και του πολιτισμού και απέναντι σε κάθε μορφή βίας.».
Διαβάστε την ομιλία εδώ : 

Καλησπέρα σας. 

Κυριε Υπουργέ θελω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτού του συνεδρίου που ηταν πραγματικά ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα εποικοδομητικό  διήμερο για το μέλλον του αθλητισμού. Το υπουργείο  αθλητισμού το χαρακτηρίζει η δημόσια διαβούλευση και ο συνεχής διάλογος με τους αθλητικούς φορείς και παράγοντες με αποτέλεσμα την υιοθέτηση χρήσιμων προτάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η Ομοσπονδία του μοντέρνου Πεντάθλου είναι αρωγός στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου. 

Εξ άλλου λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης  για την  διοικητική ανανέωση των  αθλητικών ομοσπονδιών είμαι σήμερα εδώ! Η ανανέωση που φέρατε στις Ομοσπονδίες και στον αθλητικό κόσμο έδωσε την δυνατότητα σε εμάς να προσφέρουμε στον αθλητισμό και σε συνεργασία με την εμπειρία των παλιότερων να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην κοινωνία. Επιπρόσθετα, η ΕΟΜΟΠ είναι παράδειγμα αθλητικής Ομοσπονδίας όπου έχουμε κάνει στην πράξη την ισότιμησυμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου ιδρύθηκε το 2000 και αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία το 2001. Είναι υπεύθυνη για την προώθηση και καλλιέργεια των Ολυμπιακών αθλημάτων του Μοντέρνου Πεντάθλου και του Τριάθλου – ένα αγώνισμα με έντονη παρουσία στην δυτική Ελλάδα – καθώς και των συναρπαστικών αγωνισμάτων του Biathle, Triathle, του LaserRun, και του rugby league που γνωρίζουν εξαιρετική ανάπτυξη διεθνώς. 

Το μοντέρνο πένταθλο, που είναι το κύριο αγώνισμα μας, είναι το μοναδικό άθλημα που εισήγαγε ο αναβιώτης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ο  βαρόνος  Pierre de Coubertin στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό Το 2021 δημιουργήσαμε την  επιτροπή «Pierre de coubertin”  που έχει στόχο την διάδοση του αθλήματος του μοντέρνου πεντάθλου, των Ολυμπιακών αξιών και τη σύζευξη του αθλητισμού με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Το μοντέρνο πένταθλο είναι ένα σύνθετο άθλημα, εντελώς ιδιαίτερο, που διεξάγεται σε μία ημέρα και περιλαμβάνει  τα αγωνίσματα της κολύμβησης, του δρόμου, της σκοποβολής, της ξιφασκίας και της ιππασίας. Το Μοντέρνο Πένταθλο εξαιτίας της διαφορετικότητας των επιμέρους αγωνισμάτων του θεωρείται το απαιτητικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι όμως και απρόσιτο.

       Το Μοντέρνο Πένταθλο προσεγγίζει σήμερα σε όλο τον κόσμο τις μικρές ηλικίες με σύγχρονες, ελκυστικές και απολύτως ασφαλείς μορφές όπως το Δίαθλο (τρέξιμο και κολύμβηση), το Τρίαθλο (Triathle) που περιλαμβάνει τρέξιμο, σκοποβολή και κολύμβηση αλλά και το συναρπαστικό LaserRun με τρέξιμο και σκοποβολή με Laser. Εισάγοντας τους μελλοντικούς πενταθλητές στη μαγεία και στον συγκλονιστικό κόσμο του αθλήματος μέσα από τα αγωνίσματα αυτά, η Ελληνική Ομοσπονδία προσεγγίζει με τους επιστημονικούς συνεργάτες της και τους διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριες της, τους μαθητές όλων των βαθμίδων των Ελληνικών Σχολείων μέσα από επιδείξεις, σχολικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις. Στόχος μας είναι να επισκεφτούμε όλες τις μεγάλες Περιφέρειες με πρώτη την Δυτική Ελλάδα.

Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας που για αιώνες χαρακτήριζε το Ολυμπιακό ιδεώδες, θεωρείται στις σύγχρονες κοινωνίες, ιδανικός τρόπος κοινωνικοποίησης και εξωτερίκευσης των νέων. 

Ο αθλητισμός  προσφέρει στους θεατές και τους αθλητές ποικίλα συναισθήματα, όπως χαρά, αγωνία, ενθουσιασμό,  αίσθηση συμμετοχής και ένταξης σε μία ομάδα. 

Δυστυχώς όμως οι οπαδικές συγκρούσεις αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα.Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νόμος για την οπαδική βία στην Βουλή. 

Την ίδια ώρα όλες και όλοι μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις προσωπικές μας ευθύνες ως παράγοντες του αθλητισμού. Οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να προωθούμε την αθλητική παιδεία και να κινούμαστε μακριά από κάθε παραβατικό συγχρωτισμό και φανατισμό. 

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το έργο της επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτεν της  ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, με σκοπό της διάδοση και προώθηση των αξιών και ιδεωδών που πρεσβεύει, βρίσκεται πάντα αρωγός στις αξίες του αθλητισμού και του πολιτισμού και απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Είμαστε ένα άθλημα που αναπτύσσετε και εξελίσσει και σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με φορείς και την Τοπικήαυτοδιοίκηση για την εξάπλωση του αθλημάτων του Πεντάθλου , τριάθλου και rugby league .

Αρωγοί μας στην ανάπτυξη του αθλήματος είναι το υπουργειο αθλητισμού και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου αθλητισμού για φορολόγηση των κερδών των στοιχηματικών εταιριών με τα χρήματα να πηγαίνουν στις ομοσπονδίεσ

για κάλυψη των εθνικών ομάδων. 

Παρόλο τις υγειονομικές δυσκολίες η Ομοσπονδία μας ολοκλήρωσε επιτυχώς των προγραμματισμό της. 

Ενας από τους στόχους μας είναι η ανάπτυξη του  ανερχόμενου τομέα του ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports) όπου η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία! Πρωτοπόρα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού αθλητισμού στην Ελλάδα η Ομοσπονδια του μοντέρνου Πεντάθλου μέσω συμμετοχής της Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Πρωταθλήτριάς μας Πηνελόπης Νίκα σε εικονικούς αγώνες (virtualgames) μοντέρνου πεντάθλου ήδη από την άνοιξη του 2020 (στο πλαίσιο του 1ου κύματος κορωνοϊού).

Στις μελλοντικές μας δράσεις περιλαμβάνονται η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος biathle & triathle &laser run το 2022 και επι πλέον laser run tours στην Αττική και στην Περιφερεια. 

Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και σας θέλουμε κοντά μας!

Written by: eomop

Latest comments

Post a comment