Enter your search terms:
Top
 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γουδή η εκδήλωση«To Ταξίδι του Πεντάθλου και των Ολυμπιακών Αξιών: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα»

Spread the love

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πιερ ντε Κουμπερντεν η  Ελληνική Ομοσπονδία ΜοντέρνουΠεντάθλου και η επιτροπή“Πιερ ντε Κουμπερντεν” διοργάνωσαν την Πολιτιστική Εκδήλωση «To Ταξίδι του Πεντάθλου και των Ολυμπιακών Αξιών: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα» η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή την Τρίτη στις 7/9/2021.

Το μοντέρνο πένταθλο καθιερώθηκε από το βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ως δοκιμασία για όλες τις αθλητικές ικανότητες.

Ο Πιερ Κουμπερτέν ήταν θαυμαστής του πεντάθλου που πραγματοποιήθηκε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο βασίστηκε στις δεξιότητες που χρειάστηκε ένας στρατιώτης εκείνη την εποχή. Πρότεινε έναν παρόμοιο διαγωνισμό που αγκαλιάζει το πνεύμα του αρχαίου ομολόγου του. Ήταν η πεποίθηση του Κουμπερτέν ότι αυτό το άθλημα πάνω απ’ όλα θα δοκιμάσει «τις ηθικές ιδιότητες ενός ανθρώπου όσο και τους φυσικούς πόρους και τις δεξιότητές του, δημιουργώντας έτσι τον ιδανικό, πλήρη αθλητή».

Η φιλοσοφία της Επιτροπής Πιέρ ντε Κουμπερτέν της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Μοντέρνου Πεντάθλου βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού.

«Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που εξάρει και συνθέτει, σε ένα αρμονικό σύνολο τις ιδιότητες του σώματος, της θέλησης και του πνεύματος. Συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός επιδιώκει τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και τον σεβασμό για πανανθρώπινες θεμελιώδεις ηθικές αρχές» (§ 1 Ολυμπιακός Χάρτης).

Η αγάπη του Κουμπερτέν για τον αθλητισμό, την παιδεία, τις Τέχνες και τα Γράμματα έχει καταγραφεί στα πολυπληθή συγγράμματά του. Τα σημαντικά αυτά συστατικά του Ολυμπισμού θα εμπνέουν και θα καθοδηγούν τους στόχους και τις δράσεις της Επιτροπής μας.

Η Επιτροπή Πιέρ ντε Κουμπερτέν θα δραστηριοποιείται κατά βάση στην Ελλάδα, θα συνεργάζεται όμως με την αντίστοιχη Επιτροπή Πιέρ ντε Κουμπερτέν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και άλλους διεθνείς οργανισμούς (όπως πχ. το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας) για την εκπροσώπηση και προώθηση των Ελληνικών προσπαθειών και δράσεων σε διεθνές επίπεδο.

Βραβειο Pierre De Coubertin

Το βραβείο Πιερ Ντε Κουμπερτέν καθιερώνει η επιτροπη Πιερ ντε Κουμπερτέν με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου κ.Dr. Klaus Schormann και τον Πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργο Αλικάκο να βραβεύουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών κ. Σπύρο Καπράλο για την προσφορά του στον Αθλητισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Ήταν όλοι εκεί!

Μεγάλη προσελευση ειχε η εκδηλωση απο ολους τους χώρους.Με την παρουσία τους τίμησαν την παγκόσμια ημέρα Πιερ ντε Κουμπερτέν,προσωπικότητες απο το πολιτικό χώρο του τόπου όπως   υφυπουργός Αθλητισμού κ.Λευτέρης Αυγενάκης,Δήμαρχος Αθηνών κ.Κώστας Μπακογιάννης,τεως Υπουργός  κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά ,υπουργό Ανάπτυξης  κ. Άδωνις Γεωργιάδης,υπουργό Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, υφυπουργό Υγείας  κα. Ζωή Ράπτη ,Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών ο κ. Γεώργιος Δημόπουλος,γενικός γραμματεας δημοσιονομικής πολιτικής   κ.Θάνος Πετραλιάς ,Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ κ.Θανάσης Ζαννιάς, παράγοντες του αθλητισμού οπως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου , Dr. Klaus Schormann, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ.  Σπύρος Καπράλος,ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας  κ. Γιώργος Αλικάκος,ο Πρόεδρος Διεθνές Ολυμπιακής Ακαδημία κ. Ισίδωρος Κούβελος  ,τα μέλη Ε.Ο.Ε κ. Μιχάλης Φυσεντζίδης και Ξένια Αργειτάκη αλλα και όπως η Ολυμπιονίκης κα. Βούλα Ζυγούρη , η Ολυμπιονίκης  κα. Βούλα Κοζομπόλη,η  Πρόεδρος Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες,ο Ολυμπιονίκης κ. Δημήτρης Καφφάτος ,Ολυμπιονίκης ο κ. Κώστας Φιλιππίδης, η κα. Μαρία Χριστοφορίδη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και ο Γιάννης Κωστάκης Παραολυμπιονίκης κ.α.

Η εκδήλωση 

H εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου κα. Ντόρα Πάλλη και ακολούθησε χαιρετισμός των επισήμων.

Ιδιαίτερη στιγμή οταν οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Μοντέρνου Πεντάθλου εκαναν την εισοδό τους με την Ολυμπιακή σημαία υπο τον  Ολυμπιακό Ύμνο, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα, όπως συνετέθη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, από τους χορωδούς του Αθηναϊκού Οκτέτου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Ευγενία Μανωλίδου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους αθλητές μας να παρουσιάζουν το σύνθετο αγώνισμα του Μοντέρνου Πένταθλου του πιο απαιτητικου αγωνίσματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν  όταν οι μαθητές της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» αναβίωσαν το Αρχαίο Πένταθλο, με ένα δρώμενο στα Αρχαία Ελληνικά αποσπώντας πολύ θερμό χειροκρότημα.

Την εκδήλωση έκλεισε η Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Μο.Π και ερμηνεύτρια Αναστασία Ζαννή με το «Imagine» του Τζων Λένον και αποσπάσματα της ποιητικής σύνθεσης Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η ”οικοδέσποινα” κα. Ντόρα Πάλλη μεταξύ άλλων ανέφερε στον χαιρετισμό της :

«Σας καλωσορίζω όλους στο σπίτι του μοντέρνου πεντάθλου.

Του αθλήματος που ο Πιερ ντε Κουμπερτέν εμπνεύστηκε από τον Ελληνικό Πολιτισμό και συνάρμοσε όπως το γνωρίζουμε σήμερα – ένα σύνθετο άθλημα το οποίο  θεωρείται το απαιτητικότερο άθλημα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στόχος μας είναι να το αναπτύξουμε και παράλληλα να το προβάλουμε στο ευρύ κοινό και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η σημερινή μας εκδήλωση.Είναι τιμή μας και χαρά μας που ήρθε στην χώρα μας ειδικά για την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Dr. Klaus Schormann. Σας ευχαριστώ όλους που είστε δίπλα μας.»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Dr. Klaus Schormann, δήλωσε ενθουσιασμένος με την δουλειά που γίνεται στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου και ζήτησε το θερμό χειροκρότημα του κοινού για όλους τους νέους αθλητές. Τόνισε επίσης, ότι ερχόμενος από το Τόκιο, στη γη του Ολυμπισμού, γη που ενέπνευσε στον Ντε Κουμπερτέν, θα ήθελε να συγχαρεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας για τους επιτυχημένους Αγώνες στο Τόκιο και να καλέσει τους πολιτικούς να στηρίξουν τους Αγώνες, σε μια εποχή παγκόσμιας δοκιμασίας, με τα οικονομικά προβλήματα και την πανδημία.

O Υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος σημείωσε την ανάπτυξη του Μοντέρνου Πεντάθλου στη χώρα μας, τονίζοντας πως «Ο αθλητισμός προσφέρει σε όλους ειρήνη, ευγενή άμιλλα και αρετή κι ο αθλητής που αξίζει τον τίτλο του Ολυμπισμού είναι ο αθλητής ενός σύνθετου και δύσκολου αθλήματος όπως είναι το Μοντέρνο Πένταθλο».  

O Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαιρέτισε την εκδήλωση με τα λόγια του Πιερ Ντε Κουμπερντέν «Συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός επιδιώκει τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για πανανθρώπινες θεμελιώδης ηθικές αρχές» συμπληρώνοντας πως «Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και να εκπέμπουμε σε όλη την υφήλιο ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας».

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την εκδήλωση σημειώνοντας :«Είμαι εδώ συμβολικά για να στηρίξω τις προσπάθειες όλων, ώστε το Μοντέρνο Πένταθλο να αποκτήσει στον χώρο του αθλητισμού τη θέση που του αξίζει. Εύχομαι κι εγώ, οι αθλητές να ξεχωρίσουν και να φέρουν σημαντικές διακρίσεις στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γωργιάδης τόνισε πως «το Πένταθλο εκπροσωπεί για την χώρα κάτι πολύ παλιό και κάτι πολύ σπουδαίο, το οποίο δώρισε ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα και θα συνεχίσουν να το απολαμβάνουν τόσο οι σύγχρονο άνθρωποι αλλά και οι επόμενες γενιές, σαν μια σαν μια συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού».

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, τόνισε πως «Αυτό που έδειξε η πανδημία είναι, ότι η ψυχική ενδυνάμωση γίνεται μέσα από πολλούς τρόπους και φυσικά μέσα από τα αγωνίσματα. Εύχομαι όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό που πάνω από όλα βοηθά την ψυχή μας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος τόνισε την ανάδειξη των Ολυμπιακών Ιδεωδών μέσα από το Μοντέρνο Πένταθλο, υποσχόμενος πως θα είναι στο πλευρό των αθλητών ώστε να βοηθήσει τις προσπάθειες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ελπίζω κι εύχομαι να έχουμε και Ολυμπιακές διακρίσεις από το Μοντέρνο Πένταθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Γιώργος Αλικάκος δήλωσε ενθουσιασμένος με την εκδήλωση, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που συνέβαλαν στην επιτυχία της και ευχήθηκε υγεία & επιτυχίες σε όλους τους αθλητές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο ταξίδι ιδεών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σημειώνοντας «Πως ο σπόρος που έπεσε στην Αρχαία Ελλάδα, συνεχίζει να ανθίζει σε όλη την υφήλιο με σκοπό την ειρήνη και το ευ αγωνίζεσθαι».

 Η Διευθύντρια Σπουδών της «Ελληνικής Αγωγής» Ευγενία Μανωλίδου: Οι Αρχαίοι Έλληνες πρέσβευαν μέσω των Αγώνων, ότι πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτά είναι τα ιδεώδη που προσπαθούμε και εμείς να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και ιδιαιτέρως την κα Ντόρα Πάλλη για την τιμητική πρόσκληση στην εκδήλωση.

Written by: Press

Latest comments

Post a comment